Vissza a nyitóoldalra!




RECEPTEK

Kísérletező kedvű hölgyeknek és uraknak ajánljuk az alábbi desszertek, sütemények és italok receptjeit, melyek természetesen nem nélkülözik a természetes energiát adó CUKROT !


| Diplomatapuding | Bécsi rumhab | Borhab | Narancskrém | Kétszínű linzer | Csodatorta | Kongói |

| Diákkenyér | Prósza | Gyümölcslimonádé | Sárgarépaturmix | Frappé | Citrom- vagy narancstej |

| Gyümölcstej | Krampapuli bólé | Rózsafánk | Marcipán | Mazsolás stolni | Kindli |



Diplomatapuding

Nagyon dekoratív, inkább parfé-, mint pudingszerű édesség. Magát a pudingot célszerű előző nap elkészíteni, a díszítést is végezzük el egy-két órával a tálalás előtt, és tartsuk hideg helyen.

Hozzávalók:

1 csomag vaníliás pudingpor; a pudingpor használati utasítása szerint tej és cukor, 5 dkg reszelt csokoládé (vagy két kávéskanál kakaópor minimális vízben elkeverve), 1 dl tejszínből egy csapott kanál porcukorral készült tejszínhab, 4 dl gyümölcsbefőtt vagy kompót (legjobb vegyes gyümölcsből).

Elkészítjük a tejszínhabot. A csokoládéreszelékből egy keveset félreteszünk díszítésre, a másik felét egy tűzálló tálba készítjük. A befőttet leszűrjük, néhány szemet ebből is félreteszünk (vissza a levébe) díszítésre, a többit elosztjuk a poharakba vagy tálkákba, amelyekben a pudingot tálalni akarjuk. (Lehetőleg üvegedényt válasszunk, hiszen így érvényesül igazán a színes édesség).

A pudingot készítsük el a használati utasítása szerint. Mielőtt sűrűsödni kezdene, keverjük el kétharmadát a csokoládéreszelékkel.

Szedjük óvatosan a gyümölcsre a csokoládés puding felét, majd a vaníliásat, végül a maradék csokoládést. (Nem baj, ha egy kicsit összekeverednek a rétegek, attól csak mutatósabb lesz.)

A megszilárdult pudingot díszítsük a tejszínhabbal, a maradék csokoládéreszelékkel és gyümölcs-darabkákkal. Elkészítjük a tejszínhabot. A csokoládéreszelékből egy keveset félreteszünk díszítésre, a másik felét egy tűzálló tálba készítjük. A befőttet leszűrjük, néhány szemet ebből is félreteszünk (vissza a levébe) díszítésre, a többit elosztjuk a poharakba vagy tálkákba, amelyekben a pudingot tálalni akarjuk. (Lehetőleg üvegedényt válasszunk, hiszen így érvényesül igazán a színes édesség).

 

 

Bécsi rumhab


Hozzávalók:

10 dkg krémtúró, 3 púpos kanál porcukor, 3 dl rum,
3 tojás, a díszítéshez tortadara vagy csokoládéreszelék.


A túrót simára keverjük a cukorral, rummal, tojássárgákkal, majd óvatosan hozzákeverjük a tojások habját. Pohárba vagy tálkákba téve díszítjük, majd jól behűtjük.
 

 

Borhab (holland recept alapján)


Hozzávalók:

2 tojás, 5 dkg kristálycukor, 1 dl száraz fehér bor,
4 kanál citromlé, fél citrom héja.


A tojássárgát habosra keverjük a kristálycukorral, majd hozzákeverjük a citromlét, a bort, a lereszelt citromhéjat. Gőz fölött verjük, míg besűrűsödik. Jégbe hűtjük. Közvetlenül tálalás előtt hozzákeverjük a tojások kemény habját. 


Narancskrém (spanyol recept alapján)


Hozzávalók:

1 csomag zselatin, 6 dkg kockacukor, 4 tojás,
2 narancs, egy kanál citromlé, fél deci száraz fehérbor, csipet fahéj, tejszínhab 1 dl tejszínből, a díszítéshez vágott mandula vagy dió.

A cukorral ledörzsöljük a narancsot. Jól összekeverjük a zselatint, cukrot, fahéjat, citromlét a tojássárgákkal, majd gőz fölött folyamatosan keverve sűrűre főzzük.

A narancsokat meghámozzuk, gerezdjeire szedjük, a gerezdeket két-három darabra vágva beáztatjuk a borba. Ha a krém kihűlt, hozzákeverjük a beáztatott narancsot (a borral együtt), a tojások kemény habját és végül a tejszínhabot.

Poharakba adagolva behűtjük. Tálalás előtt megszórjuk vágott dióval vagy mandulával.



Kétszínű linzer


Hozzávalók:

20 dkg liszt, 10 dkg vaj vagy margarin, 7,5 dkg porcukor, fél sütőpor, fél vaníliáscukor, 2 dkg kakaó, egy tojás, tej, a díszítéshez 2-3 dkg kristálycukor esetleg darált dióval vagy mandulával keverve, a ragasztáshoz néhány deka sűrű lekvár, vagy bármely édes krém.

A sütőporral elkevert lisztet elmorzsoljuk a vajjal, a többi hozzávalóval és a szükséges mennyiségű tejjel jól nyújtható tésztává gyúrjuk.

A tésztát megfelezzük, és az egyik felébe belegyúrjuk a kakaót. A két részt külön nyújtjuk és szaggatjuk.

A világos kekszeket tejjel vagy tojással megkenjük, és a díszítésre szánt cukorral meghintjük, de fél diót, vagy kemény, cukros tojáshabot is tehetünk rá. A leeső tésztadarabokból gyúrt figurákkal is díszíthetjük. Közepes tűzön sütjük. Ha a tészta kihűlt, egy-egy dekorált és sima darabot sűrű lekvárral összeragasztunk.

Apró golyócskákat, hengerecskéket is tudunk gyömöszölni a "leeső" tésztából: virágot, arcot, meg amihez ihlet, ötlet akad. Meglepően változatos aprósüteményt lehet kihozni ebből az egyszerű tésztából - és még egy dolog: kisgyerek első "saját-közreműködésű" süteményének - remek játék.

 

Csodatorta


Hozzávalók:

A tésztához:

3 tojás, 22 dkg porcukor, 7,5 kanál víz (régimódi, öblös evőkanál), 7 dkg darált dió, 15 dkg liszt, 1 csomag sütőpor.

A krémhez:

6 dkg darált dió, kb. fél dl tej, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, kevés rum vagy konyak.

A mázhoz:

6-7 evőkanál cukor, 3 evőkanál erős kávé (vagy ugyanannyi víz, és egy kanál nescafé), 1 evőkanál kakaópor (én e helyett is neskakaót szoktam használni), vaníliáscukor, 3 dkg vaj.

A három tojás sárgáját kikeverjük a cukorral, majd kanalanként hozzákeverjük a vizet, apránként a sütőporral elkevert lisztet, a darált diót, végül a tojások habját. Kikent tortaformában sütjük, mint a piskótát.

A diót leforrázzuk a tejjel. A vajat kikeverjük a cukorral és beledolgozzuk a többi hozzávalót. A kihűlt tésztát a szokásos módon megtöltjük.

A máz hozzávalóit a vaj kivételével, állandó keverés mellett addig főzzük, amíg sima, egynemű massza lesz. A tűzről levéve hozzátesszük a vajat, és bevonjuk vele a tésztát. Gyorsan keményedik, de jól melegíthető.

 

 

Kongói

Hozzávalók:

1 margarin, kis citromhéj, 1/2 kg cukor, 45 dkg liszt, 5 tojás, 2-3 dl tej, 1/2 sütőpor, 1 evőkanál kakaó

A margarint, citromhéjat, cukrot, lisztet, tejet, sütőport kikeverjük, hozzáadjuk a tojás habját. A tészta felébe belekeverjük a kakaót.

Kikent, lisztezett tepsibe alul a sárga tészta kerül, fölé a kakaós.

 

Diákkenyér

Hozzávalók:

4 egész tojás, 27 dkg cukor, 7 kanál méz, fahéj, szegfűszeg, 30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 12 dkg vágott dió, (még jobb, ha a dió egy része helyett étcsokoládét illetve szárított gyümölcsöt teszünk bele)

A cukrot a tojás sárgájával jól kikeverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a mézet, belekeverjük a fűszereket, apránként belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet. Belekeverjük a diót (csokoládét, gyümölcsöt), és legvégül a két tojás kemény habját.

Vajjal kikent, lisztezett őzgerincben sütjük.

 

 

Prósza

60 dkg kukoricalisztet 9 dl tejjel leforrázunk, 2 órát pihentetjük. 2 dkg élesztőt felfuttatunk, a kihűlt masszához adjuk, és még fél kávéskanál sót, 1 dl tejfölt, 1 tojást, reszelt citromhéjat, 15 dkg zsírt, 10 dkg cukrot keverünk hozzá.

Erősen kikent tepsiben ujjnyi vastagon hagyva sütjük.

(Tej, tojás nélkül is - vízzel - lehet csinálni)

 

 

Gyümölcslimonádé


Fél dl, kevés mézzel vagy cukorral elturmixolt gyümölcshöz egy kanál citromlevet keverünk, felengedjük hideg szódával, és néhány darab gyümölcsöt teszünk bele. Nagyon finom eperből, málnából, őszibarackból, de más gyümölcsből is jó.

Turmixolt gyümölcs helyett szörpöt is használhatunk - ekkor persze külön édesíteni nem kell.

 

Sárgarépaturmix



Adagonként egy nagyobb sárgarépát lereszelünk, fél citrom levével és egy kanál cukorral vagy mézzel pépesre turmixolunk, majd hozzákeverünk még 1,5 dl vizet.

Jéghidegen kínáljuk, reszelt sárgarépával megszórva, citromkarikával.

 

Frappé (görög üdítő)



Egy hosszúnyakú háromdecis pohárban egy púpozott kávéskanál nescafét és egy kávéskanál cukrot egy ujjnyi jéghideg vízben mixerrel kikeverünk, aztán felengedjük hideg vízzel, és kemény habosra verjük. Szívószálat teszünk bele, valamint jégkockákat. A görögök ehhez egy spéci kis mixert használnak, van elemes változat is, így a hűtőtáskából is lehet varázsolni a strandon.

Nagyon jól néz ki, ráadásul finom.

 

 

Citrom- vagy narancstej


Egy citrom vagy narancs héját 8-10 szem kockacukorral ledörzsöljük, majd ráfacsarjuk a fél cirom vagy az egész narancs levét, elkeverjük. Hozzáöntjük fél liter hideg tejhez, és habosra turmixoljuk. Hűtött poharakba öntjük (ez kb. 3 adag), megszórjuk reszelt citrom- vagy narancshéjjal.

Azonnal fogyasztjuk.

 

Gyümölcstej


Adagonként 5 dkg gyümölcsöt (málnát, epret, ribizlit, barackot, meggyet) megtisztítunk, kimagozunk, szükség szerint feldaraboljuk. Néhány szemet illetve szeletet széles szájú pohárba teszünk, és berakjuk a hűtő felső polcára.
A többi gyümölcsöt egy kanál cukorral elturmixoljuk, majd hozzáöntünk másfél deci nagyon hideg tejet, és habosra turmixoljuk.
A behűtött gyümölcsre öntjük, és azonnal fogyasztjuk.

 

"Krampampuli" bólé

Hozzávalók: vörösbor (minőségi), rum (60 %-os), süvegcukor, narancs, citrom, fűszerek (fahéj, szegfűszeg, vanília), tartórács

Az Első Cukormanufaktúra által forgalmazott krampampuli szett tartalmaz 2 db süvegcukrot, a fűszereket és a tartórácsot.

Az elkészítés módja: Végy egy 25 dekás süvegcukrot. Készíts elő egy tűzálló tálat, egy tűzifogót és egy rezsót. A tálba kerüljön két palack vörösbor a legjobb fajtából, majd tégy hozzá narancshéjat, rúdvaníliát, citromkarikát és szegfűszeget ízlésed szerint. Az egészet forrósítsd fel. Tedd a tálra a tűzifogót a süvegcukorral, rummal - amely erős, mint egy matróz (60 %) - locsold meg alaposan és gyújtsd meg. Tápláld a lángot kanalanként az erős rummal, a karamellizált cukor lassan belecsöpög a borba. Ez adja italod utolérhetetlen aromáját.

Ihatod forrón, de ha lehűlt se dobd el, ISTENI!

 

Schottner Rózsika receptjei:

 

Rózsafánk

1906-ban Ankerstoki Stokinger Ella ezt a

 

Rózsafánk

receptet ajánlotta:

 Habarj el fazékban 2 egész tojást, 2 tojás sárgáját, 2 kanál tört czukrot, kevés sót és két kanál tejfelt. Végy hozzá annyi lisztet, hogy a deszkára véve könnyű tésztát gyúrhass belőle, melyet vékonyan kinyújtva, kevés liszttel behintesz és rózsaformával kiszaggatsz. Tégy minden egyes darabka közepére kevés habart tojást és rakj 4-5 darabot egymás fölé. Nyomd össze a közepét, hogy összetartson és takard le rögtön kendővel, hogy ki ne száradjanak. Azután süsd ki aranysárgára forró zsírban, tedd itatóspapírra, tégy minden rózsa közepére egy-egy szem cseresznyét, vagy meggyet, hintsd be vaníliás porczukorral és tálald melegen.

 

Marcipán

1932-ben Inyes mester szerint így készült a

Marcipán

 Hatvan deka édes - és 6 gramm keserűmandulát megtisztítunk és teljesen megszárítunk. Megőröljük és 60 deka cukorral és 4 kanál rózsavízzel tésztává gyúrjuk és egy éjen át pihentetjük. Másnap tetszés szerinti formákat készítünk belőle és aztán parázs alatt megszárítjuk. Ezt legügyesebben úgy csinálhatjuk, ha a marcipánalakokat deszkára rakva, a deszka két szélére egy-egy követ, vagy más egyforma magas tárgyat teszünk, erre a két kőre pedig egy tepsit állítunk, a tepsibe faszénparazsat rakunk és ezt mindaddig izzón tartjuk, míg a marcipán meg nem szárad.

 

Mazsolás stolni

 Mazsolás stollni

 25 deka lisztből 5 deka élesztővel és kevés langyos tejjel kovászt készítünk. Ha megkelt, hozzáteszünk 25 deka vajat, 10 deka cukrot, kevés sót, 1 citrom reszelt héját, 75 deka lisztet és annyi tejet, hogy ne legyen nagyon kemény a tészta. Simára gyúrjuk és akkor még belekeverünk 5 deka mazsolát, 5 deka fekete apró szőlőt, 5 deka hámozott vagdalt mandulát. A tésztát fél óráig pihentetjük. Azután hosszúkás kalácsformára fonjuk és nem túlságosan forró sütőben megsütjük. Sütés után megkenjük olvasztott vajjal és meghintjük töröttcukorral.

 

Kindli

Kindli

 Egy kiló lisztből, 40 deka libazsírral, 6 nyers tojássárgájával, 2 átpasszírozott főtt tojássárgájával, kevés cukorral, fél deka langyos vízben feloldott élesztővel, kellő mennyiségű fehérborral tésztát gyúrunk. Kidolgozva egy óráig pihentetjük, majd megfelelő nagyságú darabokra vágjuk (körülbelül 8 részre), gyufaszál vékonyra kinyújtjuk és megtöltjük dió- vagy máktöltelékkel, amit kevés boros és cukros vízben megfőztünk és mazsolával kevertünk. A megtöltött tésztaszeleteket hosszúkásra összecsavarjuk, s ujjunkkal rovátkákat nyomkodunk beléjük, hogy megadjuk nekik a "kindli" jelleget. Tepsibe rakva, tojás sárgájával megkeverjük, sütőben szép barnapirosra sütjük.

 

Frissítve: 2001.10.15.